Zapiekanki są uwielbiane przez dorosłych i dzieci. Są bowiem łatwe w przygotowaniu i nie wymagają szczególnych zdolności kulinarnych, jak też wyśmienicie smakują oraz dają wiele możliwości ich przygotowania. Nie można też zapominać o tym, że indyk jest bardzo zdrowym i chudym mięsem, które warto włączyć do swojej diety. Z dodatkiem makaronu i warzyw oraz pod okryciem z puszystego sosu, prezentuje się też bardzo efektownie. Skorzystaj z naszego przepisu i zaskocz swoich bliskich.
Indyk w roli głównej – wybierz zamiast kurczaka
W polskiej kuchni zdecydowanie częściej stosuje się kurczaka niż indyka, ale całe szczęście powoli zaczyna się to zmieniać. Mięso z indyka jest bowiem bardzo zdrowe, niskokaloryczne oraz po prostu smaczne. Zawiera w sobie wyjątkowo mało tłuszczu (sprawdza się idealnie w dietach odchudzających), posiada zaś całe bogactwo witamin i minerałów – m.in. tych z grupy B, cynk i selen. Indyk daje też wiele możliwości zastosowań w kuchni, warto więc próbować przygotowywać z niego pyszne, różnorodne dania dla swoich bliskich. Oczywiście najlepiej wykorzystywać do tego mięso z jak najlepszego źródła – hodowane bez antybiotyków. Taki drób stanowi cenne źródło białka i wpłynie korzystnie na zdrowie oraz sylwetkę.
Składniki na zapiekankę z indykiem, makaronem i warzywami
W naszym przepisie wykorzystujemy pierś indyka, makaron oraz świeże warzywa. To znakomity sposób również na spożytkowanie resztek makronu z obiadu. Żeby zaś jeszcze bardziej przyspieszyć gotowanie, można kupić warzywa mrożone – to dobry pomysł w okresie jesienno-zimowym, kiedy te świeże mogą być niedostępne lub są sprowadzane z zagranicy. Do naszej zapiekanki potrzebujesz:
– piersi z indyka
– ok 200 g dowolnego makaronu (najlepiej świderki lub rurki)
– 1 brokuł
– 1 cukinię
– 1 czerwoną i 1 żółtą paprykę
– 1 cebulę
– 2 ząbki czosnku
– przypraw: soli, pieprzu, słodkiej papryki, tymianku i oregano
– na sos: 150 g śmietany 18, jedno jajko, sól, pieprz, łyżka parmezanu
– dodatkowo: parmezan (opcjonalnie inny ser) do posypania.
Wykonanie krok po kroku
Jak szybko przygotować zapiekankę? Oto kolejne kroki:
- Zacznij od ugotowania i przestudzenia makaronu.
- Indyka pokrój w paski, przypraw solą, pieprzem i ziołami, podsmaż na patelni na złoty kolor.
- Dorzuć na patelnię posiekaną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, a kiedy się zeszklą – pokrojone w kostkę papryki, po chwili dodaj cukinię pokrojoną w plastry. Podsmaż wszystko przez krótką chwilę.
- W międzyczasie zagotuj w garnku wodę z dodatkiem soli, dodaj pokrojony na różyczki brokuł i gotuj 8 min.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i posyp bułką tarta.
- Składniki sosu dobrze ze sobą połącz.
- Na samo dno wyłóż połowę makaronu, następnie przykryj go warstwą indyka z warzywami i wyłóż resztę makaronu. Na wierzchu ułóż brokuł.
- Zalej zapiekankę sosem i posyp parmezanem. Piecz pół godziny.
Smacznego życzy serwis Wings Of Quality!