Sycąca i pyszna – zapiekanka z indykiem i warzywami

zapiekanka

Zapiekanki są uwielbiane przez dorosłych i dzieci. Są bowiem łatwe w przygotowaniu i nie wymagają szczególnych zdolności kulinarnych, jak też wyśmienicie smakują oraz dają wiele możliwości ich przygotowania. Nie można też zapominać o tym, że indyk jest bardzo zdrowym i chudym mięsem, które warto włączyć do swojej diety. Z dodatkiem makaronu i warzyw oraz pod okryciem z puszystego sosu, prezentuje się też bardzo efektownie. Skorzystaj z naszego przepisu i zaskocz swoich bliskich.

Indyk w roli głównej – wybierz zamiast kurczaka

W polskiej kuchni zdecydowanie częściej stosuje się kurczaka niż indyka, ale całe szczęście powoli zaczyna się to zmieniać. Mięso z indyka jest bowiem bardzo zdrowe, niskokaloryczne oraz po prostu smaczne. Zawiera w sobie wyjątkowo mało tłuszczu (sprawdza się idealnie w dietach odchudzających), posiada zaś całe bogactwo witamin i minerałów – m.in. tych z grupy B, cynk i selen. Indyk daje też wiele możliwości zastosowań w kuchni, warto więc próbować przygotowywać z niego pyszne, różnorodne dania dla swoich bliskich. Oczywiście najlepiej wykorzystywać do tego mięso z jak najlepszego źródła – hodowane bez antybiotyków. Taki drób stanowi cenne źródło białka i wpłynie korzystnie na zdrowie oraz sylwetkę.

Składniki na zapiekankę z indykiem, makaronem i warzywami

W naszym przepisie wykorzystujemy pierś indyka, makaron oraz świeże warzywa. To znakomity sposób również na spożytkowanie resztek makronu z obiadu. Żeby zaś jeszcze bardziej przyspieszyć gotowanie, można kupić warzywa mrożone – to dobry pomysł w okresie jesienno-zimowym, kiedy te świeże mogą być niedostępne lub są sprowadzane z zagranicy. Do naszej zapiekanki potrzebujesz:

– piersi z indyka

– ok 200 g dowolnego makaronu (najlepiej świderki lub rurki)

– 1 brokuł

– 1 cukinię

– 1 czerwoną i 1 żółtą paprykę

– 1 cebulę

– 2 ząbki czosnku

– przypraw: soli, pieprzu, słodkiej papryki, tymianku i oregano

– na sos: 150 g śmietany 18, jedno jajko, sól, pieprz, łyżka parmezanu

– dodatkowo: parmezan (opcjonalnie inny ser) do posypania.

Wykonanie krok po kroku

Jak szybko przygotować zapiekankę? Oto kolejne kroki:

  1. Zacznij od ugotowania i przestudzenia makaronu.
  2. Indyka pokrój w paski, przypraw solą, pieprzem i ziołami, podsmaż na patelni na złoty kolor.
  3. Dorzuć na patelnię posiekaną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, a kiedy się zeszklą – pokrojone w kostkę papryki, po chwili dodaj cukinię pokrojoną w plastry. Podsmaż wszystko przez krótką chwilę.
  4. W międzyczasie zagotuj w garnku wodę z dodatkiem soli, dodaj pokrojony na różyczki brokuł i gotuj 8 min.
  5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i posyp bułką tarta.
  6. Składniki sosu dobrze ze sobą połącz.
  7. Na samo dno wyłóż połowę makaronu, następnie przykryj go warstwą indyka z warzywami i wyłóż resztę makaronu. Na wierzchu ułóż brokuł.
  8. Zalej zapiekankę sosem i posyp parmezanem. Piecz pół godziny.

Smacznego życzy serwis Wings Of Quality!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *